In 2017 werden de vrijwillige overuren toegevoegd aan de wettelijke punctuele afwijkingen op de maximale arbeidsduur. Drie jaar laten blijken werkgevers blijken systeem van de vrijwillige overuren niet of niet goed te kennen.
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: Wie mag de verkiezingsprocedure voortijdig stopzetten?
Alle ondernemingen die de tewerkstellingsdrempel van 50 of 100 werknemers bereiken, moeten de procedure voor de sociale verkiezingen starten. In sommige gevallen mag die procedure volledig stopgezet worden en moeten er geen verkiezingen georganiseerd worden. In andere gevallen moeten de verkiezingen enkel doorgaan voor bepaalde werknemerscategorieën en worden de verkiezingen gedeeltelijk stopgezet.
Mag een werkgever een geheime camera installeren? Kunnen camerabeelden gebruikt worden als bewijs in geschillen met werknemers?
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besliste op 17 oktober 2019 in een Spaanse zaak dat een werkgever die in strijd met de toepasselijke wetgeving in het geheim camera’s installeerde, het recht op privacy van de werknemers niet schond. De door de geheime camera’s genomen beelden kunnen, volgens het Hof, als bewijs door de werkgever gebruikt worden.
Houdt deze uitspraak een vrijgeleide in voor Belgische werkgevers om in het geheim camera’s te installeren? Dat is een al te voortvarende conclusie.
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: The days after
Dit blogbericht kijkt naar de toekomst. Welke verplichtingen heeft u als werkgever eens de verkiezingen zijn doorgegaan en het verkiezingsresultaat bekend is? En wat met de bescherming van de werknemers die bij de vorige verkiezingen in 2016 wel werden verkozen, maar bij de verkiezingen ofwel geen kandidaat waren ofwel niet verkozen raakten? En wat als u in 2016 wel verkiezingen organiseerde, maar dat in 2020 niet moest doen?
Mag je als werkgever de professionele e-mails van je werknemers lezen?
In een arrest van 20 mei 2019 besliste het Hof van Cassatie dat een werkgever de toestemming van de werknemer nodig heeft om zijn professionele e-mails te mogen lezen. Artikel 124 van de Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie bepaalt immers dat niemand zonder de toestemming van alle bij de communicatie betrokken personen met opzet kennis mag nemen van het bestaan van informatie van alle aard die via elektronische weg is verstuurd en die niet persoonlijk voor hem bestemd is.
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: data om niet te vergeten ?
De verkiezingen vinden ten vroegste op 11 en ten laatste op 24 mei 2020 plaats. In de periode van 150 dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag moeten tegen bepaalde data een aantal handelingen gesteld worden. En ook na de verkiezingsdag zijn er nog een aantal belangrijke data. Al die data samen vormen de verkiezingskalender. Die is opgebouwd rond twee cruciale data: dag Y en dag X. De dag van de verkiezingen wordt aangeduid als dag Y. Negentig dagen voor dag Y moeten een aantal belangrijke beslissingen genomen en meegedeeld worden en moet de datum van de verkiezingen aangekondigd worden. Die dag wordt aangeduid als dag X.
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: Ontslagbescherming: wie, wanneer en hoe ?
Werknemers die zich kandidaat stellen als personeelsvertegenwoordiger voor de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk, zijn beschermd tegen ontslag. In dit blogbericht leest u wie beschermd is tegen ontslag, wanneer de beschermingsperiode start en eindigt, hoe een beschermde werknemer kan ontslagen worden en welke de sanctie is als de ontslagprocedure niet wordt gerespecteerd. Een gewaarschuwd man (of vrouw) telt voor twee.
OUTPLACEMENTBEGELEIDING AANBIEDEN IS VOORTAAN OOK BIJ MEDISCHE OVERMACHT VERPLICHT
Tot voor kort hadden enkel ontslagen werknemers recht op outplacementbegeleiding aangeboden door hun (ex-)werkgever. Omdat een beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht in geval van definitieve arbeidsongeschiktheid (“medische overmacht”) juridisch gezien geen ontslag uitmaakt, diende de werkgever in deze gevallen geen outplacementbegeleiding aan de werknemer aan te bieden. In het kader van de ‘jobsdeal’ van de Regering Michel werd de regelgeving over outplacement op dat punt aangepast. Voortaan geldt dat ook wanneer aan de arbeidsovereenkomst een einde komt wegens medische overmacht, de werkgever aan de werknemer een outplacementaanbod moet doen.
De strijd tegen de sociale fraude in 2018: de resultaten!
Op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (www.siod.belgie.be) werd recent het jaarverslag sociale fraudebestrijding 2018 gepubliceerd. Dit verslag is het resultaat van een in 2017 gelanceerd project met als doel het professionaliseren van de opvolging en meting van de inspanningen op het vlak van de sociale fraudebestrijding. Commit Advocaten bespreekt voor u de belangrijkste resultaten.
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: wie kan kandidaat zijn?
De sociale verkiezingen hebben tot doel werknemers aan te duiden die in de ondernemingsraad en in het comité voor preventie en bescherming op het werk hun collega’s zullen vertegenwoordigen. Niet iedereen kan zich kandidaat stellen om de functie van werknemersvertegenwoordiger op te nemen.
In dit blogbericht wordt uitgelegd aan welke voorwaarden kandidaten moeten voldoen, om welke reden de werkgever zich kan verzetten tegen een kandidaat die aan alle voorwaarden voldoet en welke procedure moet gevolgd worden voor de kandidaatstelling en het verzet tegen een kandidaat.
Vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn – een anomalie in de regelgeving
Sinds 29 april 2019 zijn bepaalde werknemers verplicht om zich sneller in te schrijven bij de gewestelijke bemiddelingsdienst van hun woonplaats (VDAB, Forem, Actiris, ...) wanneer zij hun ontslag krijgen. Wanneer een werknemer wordt opgezegd met vrijstelling van prestaties is de werkgever verplicht om de werknemer schriftelijk te informeren over de verplichting om zich in te schrijven als werkzoekende. Lees meer…
SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: hoe, wanneer en waarom het personeel indelen in categorieën?
Bij de sociale verkiezingen worden de werknemers ingedeeld in categorieën: het leidinggevend en het kaderpersoneel, de arbeiders, de bedienden en de jeugdige werknemers. Het is belangrijk een juiste indeling te maken, zo niet dreigen daarover geschillen te ontstaan.
In dit blogbericht wordt ingegaan op de definitie van elk van de categorieën. Er wordt verduidelijkt waarom het belangrijk is de personeelsleden in de juiste categorie onder te brengen en wanneer de werkgever hierover informatie moet geven en een beslissing nemen.
Sociale verkiezingen 2020: hoe bereken je het aantal tewerkgestelde werknemers?
Enkel ondernemingen die in de referteperiode gewoonlijk gemiddeld 50 of 100 werknemers tewerkstelden, moeten sociale verkiezingen organiseren.
In dit blogbericht wordt uitgelegd wat de referteperiode is, hoe het aantal tewerkgestelde werknemers wordt berekend en wat wordt bedoeld met de gewoonlijke tewerkstelling van minstens 50 of 100 werknemers.
Sociale verkiezingen 2020: het begrip ‘technische bedrijfseenheid’ doorgelicht
Ondernemingen die gewoonlijk minstens 50 werknemers tewerkstellen, moeten een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) oprichten. Ondernemingen die gewoonlijk minstens 100 werknemers tewerkstellen, moeten een ondernemingsraad (OR) oprichten.
De onderneming wordt in de wet gedefinieerd ls de ‘technische bedrijfseenheid’ of TBE. Dat begrip stemt niet overeen met de juridische entiteit.
In dit blogbericht wordt uitgelegd hoe dat begrip moet geïnterpreteerd worden, hoe het zich verhoudt tot de juridische entiteit en wie wanneer daarover een beslissing neemt.
Sociale verkiezingen 2020: Krachtlijnen en nieuwigheden
De Kamer keurde op 28 maart 2019 een wet inzake de sociale verkiezingen goed. Wat moeten we hiervan onthouden:
de sociale verkiezingen gaan door in de periode tussen 11 en 24 mei 2020;
enkele vernieuwingen worden ingevoerd: de wijziging van de referteperiode, het recht voor bepaalde uitzendkrachten om aan de stemming bij de gebruiker deel te nemen en een versoepeling van de mogelijkheid om elektronisch te stemmen.
We zetten de krachtlijnen en de nieuwigheden uiteen….
De RSZ bevestigt: ontslaan wordt niet duurder in 2019!
UITLENEN VAN EEN VASTE WERKNEMER? LET OP DE VOORWAARDEN!
Het is in principe verboden om werknemers ter beschikking te stellen aan een gebruiker. Het uitlenen van een vaste werknemer kan onder bepaalde strikte voorwaarden. Het Hof van Cassatie oordeelt in een arrest van 8 oktober 2018 dat het niet-naleven van de voormelde voorwaarden leidt tot een inbreuk op het verbod op het uitlenen van personeel wat bepaalde verstrekkende gevolgen heeft….
Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers
Overeenkomsten over de opzeggingstermijn houden stand
Mijn werknemer wordt verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat nu?
Op 14 oktober 2018 zullen in België 7.398 gemeenteraadsleden verkozen worden. Onder de gemeenteraadsleden worden dan de burgemeesters en schepenen van de gemeente aangeduid. De gemeenteraadsleden zetelen vanaf 1 januari 2019 in de gemeenteraad. De burgemeester en schepenen nemen van die datum hun mandaat op.
Een aantal gemeenteraadsleden, burgemeesters en schepenen zijn werknemers. Wat zijn de gevolgen van de verkiezing als gemeenteraadslid en het opnemen van een mandaat als burgemeester of schepen op de arbeidsrelatie?
RECHT OP VERLOF
Gemeenteraadsleden, burgemeesters en schepenen die werknemers zijn, hebben recht op verlof bij hun werkgever om hun functie te kunnen uitoefenen. Men noemt dit politiek verlof.
Gemeenteraadsleden die geen burgemeester of schepen zijn, hebben recht op een halve of één dag verlof per maand, naargelang de gemeente waarin zij verkozen zijn, minder of meer dan 10.000 inwoners telt.
Er zijn geen wettelijke bepalingen over de manier waarop of de termijn waarbinnen de werknemer de werkgever moet verwittigen van zijn afwezigheid. Het enige dat vaststaat, is dat hij de werkgever vooraf moet verwittigen
Het gemeenteraadslid moet het verlof niet noodzakelijk gebruiken voor deelname aan de gemeenteraad. Hij kan het ook gebruiken voor het voorbereiden of bestuderen van dossiers.
De burgemeesters en schepenen kunnen kiezen uit twee formules:
Verlof gedurende maximaal twee dagen per week
De werknemer moet de werkgever op de hoogte brengen van de dagen waarop hij van het werk afwezig zal zijn en moet dit doen ten laatste de woensdag van de week, voorafgaand aan de week waarvoor de afwezigheid wordt gemeld.
De arbeidsovereenkomst wordt volledig geschorst
De werknemer moet de werkgever schriftelijk informeren van de datum waarop de schorsing start en van de duur ervan. Hij kan zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk voor de volledige termijn van 6 jaar schorsen, maar dat is niet verplicht. Hij kan een schorsing voor minstens 1 jaar aanvragen en dit telkens weer verlengen.
De werknemer beslist zelf voor welke formule hij kiest. De werkgever heeft geen inspraak.
(GEEN) RECHT OP LOON
De gemeenteraadsleden die geen burgemeester of schepen zijn, hebben recht op doorbetaling van hun loon tijdens de dagen waarop zij afwezig zijn. Dat loon wordt geplafonneerd tot een bedrag van 3.705,72 euro bruto per maand. De werknemer die een hoger brutoloon verdient, zal dus loonverlies lijden.
De werkgever kan het betaalde loon en de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid terugvorderen van de gemeente waar het gemeenteraadslid verkozen is.
De burgemeesters en schepenen die verlof nemen of hun arbeidsovereenkomst schorsen, hebben geen recht op loon ten laste van hun werkgever tijdens de periode van afwezigheid.
BESCHERMING TEGEN ONTSLAG
Kandidaat-gemeenteraadsleden, gemeenteraadsleden, burgemeesters en schepenen mogen niet ontslagen worden omwille van hun deelname aan de verkiezingen.
Wie deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen is beschermd tegen ontslag. Hij of zij mag enkel ontslagen worden om een reden die niets te maken heeft met de kandidatuur of de verkiezing van de werknemer.
De werkgever moet bewijzen dat hij de werknemer niet heeft ontslagen omwille van zijn kandidatuur of verkiezing. Slaagt hij daar niet in, dan moet hij, bovenop de normale opzeggingstermijn of -vergoeding, een bijzondere beschermingsvergoeding betalen, gelijk aan 6 maanden loon.
De bescherming tegen ontslag begint te lopen op het ogenblik waarop de werknemer de werkgever met een aangetekende brief informeert dat hij kandidaat is. Hij moet dat doen binnen de 6 maanden voor de verkiezingen
Wordt de werknemer niet verkozen, dan blijft hij bechermd tegen ontslag gedurende 3 maanden na de verkiezingen.
Wordt de werknemer wel verkozen, dan geldt de bescherming tot 6 maanden na het einde van het mandaat dat de werknemer bekwam.
Sabine Vanoverbeke
Hebt u vragen over het tewerkstellen van een gemeenteraadslid, burgemeester of schepen? Commit Advocaten helpt u graag verder.