De nieuwe klokkenluiderswet

De Europese lidstaten moesten de Europese Klokkenluidersrichtlijn omzetten naar nationaal recht tegen 17 december 2021. Met wat vertraging heeft België eindelijk zijn huiswerk klaar. Op 24 november werd de Belgische klokkenluiderswet goedgekeurd en op 15 december werd deze in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. In deze blog lichten we toe aan welke verplichtingen jouw onderneming moet voldoen.

Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Vanaf 10 november 2022 dient een werkgever rekening te houden met een aantal nieuwe minimumvereisten om transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te garanderen. Volgens de wet van 7 oktober 2022 dient de werkgever nieuwe informatieverplichtingen na te leven. De wet kent ook een aantal bijkomende rechten toe aan werknemers. De wetgever heeft aan deze nieuwe regels bovendien een bescherming tegen represaillemaatregelen en ontslag gekoppeld. Tot slot werd ook het Sociaal Strafwetboek aangevuld met een aanzienlijk aantal bepalingen.

Nieuwe spelregels voor het inroepen van medische overmacht

Wanneer een werknemer wegens ziekte of ongeval definitief ongeschikt is voor zijn overeengekomen werk, kan er een einde worden gemaakt aan de arbeidsovereenkomst wegens overmacht. Deze vorm van beëindiging van de arbeidsovereenkomst is beter gekend als ‘medische overmacht’. Tot vorige week was dit enkel mogelijk na het doorlopen van een re-integratieprocedure. In dit blogbericht bespreken we de nieuwe spelregels om te kunnen overgaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

"Monday you can fall apart" - geen ziektebriefje meer voor de eerste dag

Vanaf 28 november 2022 is de werknemer drie maal per jaar vrijgesteld van de verplichting om een ziektebriefje te bezorgen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid. Ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen, kunnen hun werknemers verplichten om toch een ziektebriefje te bezorgen.

Zaterdag werkdag? Het klontje is toch niet zo klaar! (UPDATE)

Op 1 juli 2022 werd in het Belgisch Staatsblad de Wet van 28 april 2022 houdende boek 1 “Algemene Bepalingen” van het Burgerlijk Wetboek gepubliceerd. Daarin wordt bepaald dat “werkdagen alle andere dagen dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen zijn”. Deze nieuwe bepaling treedt in werking op 1 januari 2023. Aangezien ook in het arbeidsrecht de term ‘werkdagen’ vaak voorkomt werd dan ook onmiddellijk de vraag gesteld of de nieuwe bepaling in het Burgerlijk Wetboek ook van toepassing is in het arbeidsrecht? Immers, ten gevolge van een arrest van het Hof van Cassatie van 27 februari 1995, wordt in het arbeidsrecht een zaterdag als een werkdag beschouwd.

Arbeidsdeal: inzetbaarheidsbevorderende maatregelen bij ontslag

De overheid wil werknemers de mogelijkheid geven om na ontslag hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Werknemers die recht hebben op een opzeggingstermijn van 30 weken of meer, zullen vanaf 1 januari 2023 opleidingen kunnen volgen of deelnemen aan andere inzetbaarheidsbevorderende initiatieven. Dat wordt gefinancierd met de – al bestaande en ongewijzigde - werkgeversbijdragen die geheven worden op een deel van de opzeggingsvergoeding.

De opzeggingsvergoeding bij verminderde prestaties

Zoals u de afgelopen weken heeft kunnen volgen, lichten we op deze blog een aantal nieuwigheden toe. Deze week komt de berekening van de opzeggingsvergoeding bij verminderde prestaties aan bod. De huidige regeling voor de berekening van de opzeggingsvergoeding bij vermindering van de arbeidsprestaties wegens ouderschapsverlof, nl. op basis van het loon voor de niet-verminderde arbeidsprestaties, wordt vanaf 10 november 2022 uitgebreid naar alle vormen van vermindering van arbeidsprestaties in het kader van tijdskrediet en de thematische verloven die voor een bepaalde tijd worden overeengekomen.

Arbeidsdeal: het wisselend weekregime

Heel wat maatregelen uit de arbeidsdeal hebben tot doel om een betere work-life balans te verzekeren voor werknemers. Zo voorziet het wetsontwerp ook de invoering van een nieuwe mogelijkheid voor voltijdse werknemers om een wisselend weekregime aan te vragen. Zo zou een werknemer zijn voltijdse arbeidsregeling bv. kunnen aanpassen aan de verblijfsregeling die in het kader van een co-ouderschap is overeengekomen voor zijn kind.

Arbeidsdeal: deeltijds variabele uurroosters moeten langer op voorhand meegedeeld worden

De nieuwe arbeidsdeal werd op 29 september 2022 goedgekeurd in het parlement. Eén van de maatregelen is dat de termijn van voorafgaande kennisgeving van de uurroosters voor deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster verlengd wordt. Dit zou moeten leiden tot een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor deeltijdse werknemers met variabel uurrooster en hen meer mogelijkheden geven om een bijkomende job of opleiding te volgen.

Arbeidsdeal: werknemers uitlenen tijdens de opzeggingstermijn wordt mogelijk met het transitietraject

Het ter beschikking stellen van werknemers of, anders gezegd, het uitlenen van werknemers is in België in principe verboden. Op dat verbod bestaan al een aantal uitzonderingen. Er wordt door de arbeidsdeal een uitzondering aan toegevoegd: een opgezegde werknemer kan tijdens de opzeggingstermijn ter beschikking worden gesteld van een andere werkgever-gebruiker. Deze specifieke vorm van toegelaten terbeschikkingstelling kreeg de naam ‘transitietraject’.

Arbeidsdeal: de 4-daagse werkweek

Heel wat maatregelen uit de arbeidsdeal hebben tot doel om een betere work-life balans te verzekeren voor werknemers. Zo voorziet het wetsontwerp ook de invoering van een nieuwe mogelijkheid voor de werknemer om een normale voltijdse werkweek te presteren gedurende 4 dagen.

Arbeidsdeal: het recht op deconnectie

Eén van de maatregelen uit de arbeidsdeal is het recht op deconnectie. Ondernemingen met minstens 20 werknemers zullen tegen 1 januari 2023 verplicht zijn om afspraken te maken over het recht op deconnectie buiten de werkuren. Tot op vandaag had een werknemer enkel het recht op overleg rond deconnectie, maar was er geen verplichting om hierover afspraken te maken. Dat zal nu dus veranderen.

Alles wat u moet weten over de Arbeidsdeal en andere nieuwigheden

U heeft het ongetwijfeld gelezen en gehoord in de pers: in het najaar zullen een aantal nieuwe maatregelen met impact op de tewerkstelling van werknemers ingevoerd worden. De wetteksten zijn klaar. Het is enkel nog wachten op de goedkeuring en inwerkingtreding ervan.

Update : gevolgen van het oneigenlijk gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid

In het blogbericht van 27 juni wezen we op de talrijke controles van de RVA naar het gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid en de mogelijke gevolgen bij de vaststelling van oneigenlijk, d.i. onterecht, gebruik ervan. Met het op 19 juli 2022 aangenomen wetsvoorstel houdende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid zijn de gevolgen voor de werkgever nog aangescherpt.

Corona hebben we (bijna) overleefd. Maar overleven we ook de terugvordering van onterecht ontvangen werkloosheidsuitkeringen?

Sinds het begin van de coronacrisis maken werkgevers gretig gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van corona. Als de RVA vindt dat er geen sprake is van een terechte aanvraag tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, volgt er een beslissing van ‘oneigenlijk gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid’. Dit bericht gaat in op de gevolgen van zo’n beslissing.

Sollicitatieverlof voor werknemers

Een werknemer die wordt opgezegd of zelf opzegging geeft heeft tijdens de opzeggingstermijn recht op sollicitatieverlof. De werknemer mag met behoud van loon afwezig zijn van het werk om een nieuwe job te zoeken, zelfs als hij zelf ontslag nam en, zo blijkt uit een recent vonnis, ook als hij ander werk heeft gevonden.

25 jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde: de Wet Renault doorgelicht

Op 27 februari 1997 kondigde Renault tijdens een persconferentie in Brussel de sluiting van haar vestiging in Vilvoorde aan. Meer dan 3000 werknemers werden getroffen. De beslissing leidde niet alleen tot heel wat verontwaardiging, maar ook tot een aantal gerechtelijke procedures tegen Renault. En ze leidde ook tot de Wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de tewerkstelling, beter bekend als de ‘Wet Renault’. Deze vulde de al bestaande wetgeving inzake collectief ontslag aan. 25 jaar later past het om even stil te staan bij deze gebeurtenis.

HET HOF VAN JUSTITIE VERKLAART DE DETACHERINGSRICHTLIJN 96/71 VAN TOEPASSING OP HET INTERNATIONAAL WEGVERVOER

In haar arrest van 1 december 2020 besliste het Europees Hof van Justitie dat de detacheringsrichtlijn 96/71/EG van toepassing is op de werknemers in het internationaal wegtransport.