Het begin van een nieuw jaar brengt vaak meer dan alleen goede voornemens en een frisse start. Vanaf 1 januari 2025 gaan er opnieuw een aantal nieuwigheden in. In dit blogbericht zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij, zodat u goed voorbereid het nieuwe jaar kunt beginnen.
Weg met eenzijdige verzoekschriften in geval van incidenten bij stakingen, of niet?
Uit een arrest van het Grondwettelijk Hof van 14 november 2024 vloeit voort dat de werkgever enkel in uitzonderlijke omstandigheden beroep kan doen op de eenzijdige procedure om bij staking blokkades van bedrijfsterreinen te verbieden of te doen opheffen. Er is meer vereist dan de normale uitoefening van het stakingsrecht. Dat er uitzonderlijke omstandigheden nodig zijn om via een eenzijdige, niet-tegensprekelijke procedure een beslissing te bekomen, is niet in strijd met het recht van de werkgever op het ongestoord genot van zijn eigendom, zo oordeelt het Hof.
Vingerafdrukken niet geschikt voor tijdsregistratie
Een systeem van tijdsregistratie dat werkt op basis van vingerafdrukken schendt het recht op bescherming van persoonsgegevens van werknemers, zo oordeelde de Gegevensbeschermingsautoriteit in haar beslissing van 6 september 2024. Aan de onderneming in kwestie werd een boete opgelegd van 45.000 euro.
Mag een werkgever dan in geen enkel geval gebruik maken van vingerafdrukken voor een systeem van tijdsregistratie?
Opgelet voor directe en indirecte discriminatie bij toekenning van toeslagen op basis van arbeidsduur!
Bemiddeling in arbeidszaken. Welke rol spelen de arbeidsrechtbanken?
Commit Advocaten kondigt met trots aan dat advocaat Karel Theuns recent erkend werd als bemiddelaar, gespecialiseerd in sociale zaken. Karel zal zich toeleggen op duo- en groepsbemiddelingen in de brede HR-context.
In zijn eerste blogbericht als advocaat-bemiddelaar staat Karel stil bij de oprichting van de kamers voor minnelijke schikking in de arbeidsrechtbanken.
Sociaal strafrecht: verlenging van verjaringstermijnen
NIEUWE ZORGVULDIGHEIDSPLICHT VOOR WERKEN MET BUITENLANDERS
Met het Decreet van 27 oktober 2023 voert de Vlaamse wetgever een nieuwe verplichting in voor aannemers waarvan de rechtstreekse contractant met buitenlandse werknemers of buitenlandse zelfstandigen samenwerkt in het kader van de aansprakelijkheid voor de tewerkstelling van illegale derdelanders. Voortaan is elk bouwbedrijf in de keten verplicht om bij onderaannemers die derdelanders tewerkstellen een aantal documenten op te vragen.
UPDATE: Aanwezigheidsregistratie onderhouds- en reinigingswerken verplicht vanaf 1 september 2024
In onze blogberichten van 24 januari 2023 en 12 maart 2024 brachten wij u reeds op de hoogte van een nieuwe verplichting tot aanwezigheidsregistratie voor onderhouds-en reinigingswerken die werd ingevoerd door de Programmawet van 26 december 2022.
Voor de effectieve inwerkingtreding van deze verplichting waren echter nog één of meerdere koninklijk besluiten nodig.
Door de 2 koninklijke besluiten van 15 mei 2024 zal de nieuwe aanwezigheidsregistratie vanaf 1 september 2024 verplicht zijn.
Mag je als werkgever e-mails van je werknemers lezen?
Het lezen van e-mails is een ‘inmenging’ in het recht op privacy. Dat geldt ook voor professionele mails of mails uit een professionele mailbox. Maar niet elke inmenging is verboden. Het controleren/lezen van e-mails van werknemers is mogelijk, onder bepaalde voorwaarden of in bepaalde omstandigheden. Welke dat zijn, bespreken we in dit blogbericht.
Gaan werken of gaan stemmen?
SOCIALE VERKIEZINGEN 2024: THE AFTER PARTY
Wat met de mailbox van je werknemer die uit dienst is? Vragen, antwoorden en praktische tips
Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, roept dit verschillende operationele en juridische vragen op met betrekking tot het beheer en de opvolging van de werkmailbox.
Met de groeiende aandacht voor gegevensbescherming en privacy, is het van cruciaal belang voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gegevens in de mailbox van een vertrokken werknemer.
In dit blogbericht zullen we ingaan op enkele veel gestelde vragen en bespreken we praktische tips, rekening houdend met de wetgeving, alsook de aanbevelingen en beslissingen van de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).
Hof van Justitie: arrest van 22 februari 2024
Mag de rechter een concurrentiebeding matigen indien dit niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden?
Tot voor kort was het vaste rechtspraak dat bij miskenning van de geldigheidsvoorwaarden een concurrentiebeding integraal nietig – versta: ongeldig – was. Na het vonnis van de arbeidsrechtbank Gent, afdeling Brugge van 23 februari 2023, dat werd bevestigd door het arbeidshof Gent, afdeling Brugge op 26 februari 2024, zou hierin wel eens verandering kunnen komen.
UPDATE: Verplichte aanwezigheidsregistratie in de onderhoudssector
Op vraag van de sociale partners in het kader van de strijd tegen zwartwerk en om de veiligheid op de arbeidsplaats te verbeteren werd de verplichting ingevoerd voor de schoonmaaksector om de aanwezigheid op het werk te registreren, ongeacht de waarde van het contract. In een vorige blog brachten we u reeds op de hoogte van deze nieuwe verplichting.
Hoe staat het ondertussen met de inwerkingtreding ervan? Wij lichten u kort nog even de laatste stand van zaken toe.
ONTSLAGMOTIVERING EN KENNELIJK ONREDELIJK ONTSLAG VAN CONTRACTUELEN IN DE OVERHEIDSSECTOR
Het wetsontwerp van 18 januari 2024 beoogt een regeling in te voeren die de motivering van het ontslag van de contractuele personeelsleden tewerkgesteld in de publieke sector verplicht en die ook een bescherming tegen kennelijk onredelijk ontslag voor hen invoert. Belangrijk is ook dat het recht om gehoord te worden naar aanleiding van ontslag, verankerd wordt.
Register van werkende vennoten en hun helpers
In de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping zal een vennootschap (onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of de belasting der niet-inwoners) binnenkort verplicht worden om, via elektronische weg, de exacte informatie over hun werkende venno(o)t(en) te delen met de Kruispuntbank van Ondernemingen (hierna: de KBO) en om deze informatie actueel te houden. Op die manier tracht de overheid een zicht te krijgen op de identiteit van de werkend vennoten binnen een vennootschap.
Verhoging en uitbreiding bijzondere activeringsbijdrage
De bijzondere activeringsbijdrage die werkgevers moet ontmoedigen om werknemers met behoud van loon vrij te stellen van prestaties is sinds 1 januari 2024 verhoogd. De maatregel is ook niet meer enkel van toepassing op een volledige vrijstelling van prestaties maar ook op een gedeeltelijke vrijstelling van prestaties.