Aansprakelijkheid aannemers bij tewerkstelling illegale derdelanders door een (onder)aannemer wordt aangescherpt in het Vlaams Gewest

Op 27 oktober 2023 heeft het Vlaams Parlement het ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers bekrachtigd en afgekondigd. Bovenop de bestaande verplichtingen voert dit decreet een bijkomende zorgvuldigheidsplicht in voor de aannemers die een beroep doen op een rechtstreekse contractant, die derdelanders (niet-EER of Zwitserland) tewerkstelt.

Vanaf 28 oktober 2023: aanpassingen bij berekening opzeggingstermijnen bij ontslag van/door hogere bedienden

In ons blogbericht van 9 mei 2023 kondigden we reeds enkele wijzigingen aan omtrent de in acht te nemen opzeggingstermijnen in geval van ontslag van/door hogere bedienden.

Die wijzigingen zouden vanaf 28 oktober 2023 uitwerking hebben. Eén van die aangekondigde wijzigingen werd, kort vóór 28 oktober 2023, opnieuw gewijzigd (en grotendeels ingetrokken).

We geven een update in ons nieuw blogbericht.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2024 – WHAT’S NEW? THE SEQUEL

In het blogbericht van 28 februari 2023 blikten we vooruit op de sociale verkiezingen van 2024. We belichtten de wijzigingen die de Nationale Arbeidsraad adviseerde door te voeren. Onze verwachting dat de Wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen zou aangepast worden in de door de Nationale Arbeidsraad geadviseerde wijze, blijkt te kloppen.

Aangezien de voorbereidingen voor de sociale verkiezingen van mei 2024 stilaan van start gaan, zetten we de belangrijkste wijzigingen nog eens op een rij.

Elektronische controlekaart voor tijdelijke werkloosheid

Sinds 1 september 2023 kunnen werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld een elektronische controlekaart invullen. Als de werknemer de elektronische controlekaart gebruikt, moet de werkgever geen papieren controlekaart meer afleveren. De invoering van de elektronische controlekaart zal (hopelijk) voor heel wat minder papierwerk zorgen!

Werkhervattingspremie van 1.000 euro

Sinds kort kan een werkgever een premie van 1.000 euro krijgen als hij een werknemer of zelfstandige tewerkstelt die progressief het werk hervat tijdens een periode van invaliditeit. De premie is bedoeld om langdurig zieke personen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt te re-integreren.

Opnieuw ‘goedkope’ overuren mogelijk

Naar aanleiding van het interprofessioneel akkoord 2023-2024 worden opnieuw een aantal maatregelen genomen om de economie te relanceren. Zo worden er voor alle sectoren en dit voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 bovenop de vrijwillige overuren opnieuw relance-uren ingevoerd. De verhoging van het aantal “fiscaal vriendelijke” overuren van 130 naar 180 zou worden verlengd tot en met 31 december 2025.

Ik ga op reis en ik neem mee… de nieuwe vakantiewetgeving!

In een eerder blogbericht gingen we al in op een aantal ingrijpende veranderingen in de vakantiewetgeving. Hoe deze veranderingen juist vorm zouden krijgen in de praktijk was nog niet duidelijk. Op 25 mei 2023 diende de regering daarom een wetsontwerp in. Om de vakantie goed (geïnformeerd) in te zetten, geven wij u kort de belangrijkste elementen mee.

Opgelet vanaf 28 oktober 2023 : nieuwe berekeningswijze bij ontslag van of door hogere bedienden waarvan de arbeidsovereenkomst aanving vóór 1 januari 2014

Op 28 april 2023 werd de Wet van 20 maart 2023 gepubliceerd die een aantal wijzigingen aanbrengt in de berekening van de opzeggingstermijn voor werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst is aangevangen vóór 1 januari 2014.

SAMENWERKEN MET ONDERAANNEMERS: HET BELANG VAN HET FORMULIER A1 (UPDATE 2.0)

Op 2 maart 2023 heeft het Europees Hof van Justitie zich in de zaak DRV Intertrans BV (C 410/21 en C-661/21) opnieuw uitgesproken over de bindende waarde van een formulier A1. Het Europees Hof van Justitie bevestigt haar eerdere arresten waarbij de bindende waarde van een formulier A1 opzij gezet kan worden in geval van fraude. Nu beslist het Hof dat de bindende waarde van een formulier A1 in tact blijft, zelfs wanneer de bevoegde instelling die het attest heeft afgeleverd de bindende waarde ervan tijdelijk opschort.

VRIJSTELLING VAN PRESTATIES VANAF 1 JANUARI 2023

Een werknemer vrijstellen van prestaties is sinds 1 januari 2018 duurder dan een werknemer laten werken. Vanaf 1 januari 2023, wordt dat nog ietsje duurder.


Als een werknemer wordt vrijgesteld van prestaties maar de werkgever toch nog loon betaalt, dan moet hij vanaf 1 januari 2018, bovenop de normale socialezekerheidsbijdragen, namelijk een bijkomende “activeringsbijdrage” betalen. Vanaf 1 januari 2023 werden de verschuldigde percentages en minima aangepast. Ook werd een verhoogd percentage ingevoerd wanneer de activeringsbijdrage voor minstens 10 % van de werknemers verschuldigd is. Een update van ons eerder blogbericht vindt u hier.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2024 - WHAT'S (EXPECTED TO BE) NEW?

In 2024 gaan niet alleen politieke verkiezingen, maar ook de sociale verkiezingen door. Het wettelijk kader daarvoor is terug te vinden in de Wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen. Traditiegetrouw wordt in het jaar voorafgaand aan de sociale verkiezingen dat wettelijk kader aangevuld of op bepaalde punten gewijzigd. De verwachting is dat dit ook zal gebeuren in de aanloop naar de sociale verkiezingen van 2024. Wij geven in onze blog alvast een overzicht van de relevante, vooropgestelde wijzigingen.

OPEENVOLGING VAN ARBEIDSOVEREENKOMSTEN VOOR EEN BEPAALDE TIJD EN VERVANGINGSOVEREENKOMSTEN KRIJGT EEN WETTELIJKE REGELING

De opeenvolging van arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd is strikt geregeld. Ook de duur en de opeenvolging van vervangingsovereenkomsten is strikt geregeld. Het doel van de regelingen is een evenwicht vinden tussen voldoende flexibiliteit voor een werkgever om het werk te organiseren en het belang van een werknemer om, na een bepaalde tijd bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt, te genieten van een vaste betrekking in de vorm van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Maar de combinatie van overeenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten is niet geregeld.

Het Grondwettelijk Hof besliste al op 17 juni 2021 dat deze lacune leidt tot een ongelijke behandeling die zij ongrondwettig achtte.

Een wetsontwerp tot wijziging van de Arbeidsovereenkomstenwet wil aan dit euvel verhelpen. Het ontwerp beperkt de totale duur van de opeenvolging van één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en één of meerdere vervangingsovereenkomsten tot twee jaar. Wij blikken al vooruit op de toekomstige regeling.

Verplichte aanwezigheidsregistratie voor onderhouds- en reinigingswerken vanaf uiterlijk 1/1/2024

De Belgische wetgeving voorziet momenteel niet in een algemene verplichting voor de werkgever om over een tijdsregistratiesysteem te beschikken. Momenteel voorzien een aantal specifieke wettelijke bepalingen wel in het bijhouden van systemen van tijdsregistratie of tijdsopvolging (bv. bij deeltijdse tewerkstelling).

De programmawet van 26 december 2022 voegt een nieuwe verplichting tot tijdsregistratie in voor onderhouds- en/of reinigingsactiviteiten.

De zaterdag blijft een werkdag in het sociaal recht

Het nieuw Burgerlijk Wetboek voorziet dat vanaf 1 januari 2023 een zaterdag geen werkdag meer is. De wetgever heeft er op de valreep voor gezorgd dat deze nieuwe bepaling niet zou gelden in het sociaal recht. Op die manier blijft voor werkgevers en werknemers ook na 1 januari 2023 alles bij het oude bij de berekening van bepaalde termijnen.